5 ijzersterke aanwijzingen voor ijzertekort (en hoe je dit voorkomt)

IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Bij een tekort aan ijzer kun je je moe, futloos en lusteloos voelen. Een ander teken van ijzertekort is een bleke huid, hoofdpijn en koude ledematen.

IJzer zorgt voor de productie van hemoglobine, een proteïne die de rode bloedcellen helpt om zuurstof door het lichaam te vervoeren. Bij een gebrek aan ijzer lijdt het hele lichaam daaronder. Uiteindelijk kan dit leiden tot bloedarmoede. Hieronder heb ik een aantal symptomen van ijzertekort voor je op een rijtje gezet.

 1. Je bent vaak moe

  Dit is het meest voorkomende symptoom en eentje die je al snel over het hoofd ziet. Veel mensen zijn het gewend om langdurig moe te zijn en zien het vaak als het gevolg van een druk leven. Echter, heeft het vaak een andere oorzaak. Door ijzertekort wordt er te weinig zuurstof naar de lichaamscellen vervoerd. De cellen missen hun voeding die ze nodig hebben om energie te produceren. Daardoor krijgt het lichaam niet de energie die het nodig heeft.

 2. Je hebt zware menstruatie

  Een van de grootste oorzaken van ijzertekort bij vrouwen in een zware menstruatie. Ze verliezen te veel bloed, die maar voor de helft wordt aangevuld voor de volgende menstruatie.
  Wanneer het bloedverlies overmatig wordt en zich maandelijks herhaalt, is het belangrijk om je te laten onderzoeken op (mogelijk) beginnende baarmoederhalskanker.

 3. Je bent snel buiten adem

  Hoe diep je ook ademt, als je zuurstofgehalte te laag is zul je alsnog snel buiten adem raken. Ijzertekort kan ook hiervan de oorzaak zijn.

 4. Je hebt last van hartkloppingen

  Een overwerkt hart kan lijden tot een onregelmatige hartslag, hartruis en zelfs hartfalen. Deze kwalen ontstaan, wanneer je langere tijd rondloopt met bloedarmoede. Hou je ijzergehalte dus goed in de gaten.

 5. Je voelt je angstig zonder reden

  Het leven kan al stressvol genoeg zijn, maar ijzertekort kan dit gevoel nog meer versterken en angstgevoelens opwekken. De hartkloppingen en het tekort aan zuurstof in je zenuwstelsel kunnen je een ‘vecht-of-vlucht’ gevoel geven, wanneer hier geen enkele reden voor is.

Herken je de symptomen? Laat je ijzergehalte dan even testen bij de huisarts.
Wat moet je doen als je een ijzertekort blijkt te hebben? Voor ijzerpillen kiezen is niet meteen de beste oplossing. In veel gevallen bieden ze geen permanente oplossing. Een nadeel van ijzersupplementen is dat ze een grote belasting zijn voor je maag, je immuunsysteem en de zuurgraad van je lichaam.

Met een gezond en gevarieerd eetpatroon kun je ijzertekort voorkomen of je ijzergehalte verbeteren. Ben je vegetarisch en eet je ook geen vis, dan kun je ijzer halen uit bepaalde groenten en granen.

Natuurlijke ijzerbronnen

 • donkergroene bladgroente, zoals peterselie, munt, basilicum, veldsla, spinazie, boerenkool, raapstelen, snijbiet, rucola, paardenbloemblad, tuinkers, paksoi en sla
 • groenten, zoals broccoli, bietjes, asperges, prei en paprika
 • fruit en vruchten, zoals watermeloen, blauwe bessen, aardbeien, frambozen en banaan
 • gedroogd fruit, vooral abrikozen, vijgen, rozijnen en kokosnoot
 • vis en zeevruchten
 • noten, zaden en pitten, vooral pompoenpitten, sesamzaad, cashewnoten en zonnebloempitten
 • bonen en peulvruchten, vooral kidneybonen, spliterwten, linzen, bruine en witte bonen
 • paddenstoelen, zoals chanterelle, shiitake, oesterzwam en champignons
 • granen en zaden, zoals gierst, gerst, havermout, boekweit(meel), zilvervliesrijst

Gedroogde kruiden als een zeer rijke natuurlijke ijzerbron

Een zeer rijke bron van ijzer zijn gedroogde kruiden, zoals gedroogde peterselie, tijm, basilicum, marjolein, rozemarijn en zelfs zwarte peper.

Ik laat je even een voorbeeld zien met peterselie.
In 100 gram verse peterselie zit 7,5 mg ijzer.
In 100 gram gedroogde peterselie zit 95 mg ijzer.

Je ziet dus hoe gigantisch groot het verschil is. Desondanks is verse peterselie één van de rijkste natuurlijke bronnen van ijzer. Veel mensen denken echter dat vis één van de rijkste bronnen van ijzer is, maar in 100 gram zalm bijvoorbeeld zit 1 mg ijzer. Dat is 7,5 keer minder dan in 100 gram verse peterselie.

Verrassend dat zelfs in zwarte peper veel ijzer zit. In 100 gram zwarte peper maar liefst 29 mg ijzer.

Het is dus niet overbodig om de bovengenoemde gedroogde kruiden regelmatig in je gerechten te gebruiken.

Nog twee belangrijke aandachtspunten!

 • Zorg dat je lichaam dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgt uit de natuurlijke voedingsbronnen, zoals citroen(water), kiwi, broccoli etc. Vitamine C is nodig voor de opname van ijzer door je lichaam. Denk alleen niet dat je het goed doet als je vers fruit waar veel vitamine C inzit samen met je broodje eet. Vers fruit samen met andere voedingsmiddelen veroorzaakt gisting in de darmen en belemmert weer de opname van ijzer. Lees daar alles over in mijn nieuwe boek Het Dreambody Plan.
 • Vermijd gist en alle producten die met gist zijn gemaakt, zoals gistbrood. Gist is een micro-organisme die de opname van ijzer in de darmen belemmert.
 • Het hoogste ijzergehalte in een voedingsmiddel is niet altijd het beste.
  Sommige voedingsmiddelen van de bovengenoemde lijst bevatten meer ijzer dan de andere. Dat zegt niet alles. Granen bevatten bijvoorbeeld over het algemeen meer ijzer dan paddenstoelen, maar het ijzer uit paddenstoelen wordt beter opgenomen dan ijzer uit granen vanwege de afwezigheid van fytinezuur in de paddenstoelen. Fytinezuur belemmert namelijk de opname van ijzer en het zit wel in sommige graansoorten, maar niet in haver en boekweit.

Zorg dus dat je gevarieerd eet en in de juiste combinaties volgens Het Dreambody Plan, zodat de voedingsstoffen uit je voeding optimaal worden opgenomen door je lichaam. Vergeet ook niet om regelmatig te bewegen en te ontspannen. Beweging zorgt voor een betere stofwisseling en het ontspannen lichaam neemt de voedingsstoffen beter op!

Lees in mijn nieuwe boek Het Dreambody Plan hoe je het zelfherstellende vermogen van je lichaam kan activeren om een gezond, fit en slank lichaam te creëren dat het beste bij jou past: de beste versie van jezelf, je eigen Dreambody! Ook vind je in mijn nieuwe boek een effectief trainingsprogramma voor thuis, veel ontspannings-, beauty- en motivatietips en zelfs 66 exclusieve recepten.

Reserveer mijn nieuwe boek nu tijdens de voorverkoop (+ tijdelijke bonus)

Ik kan bijna niet wachten! Mijn nieuwe boek verschijnt 9 januari in de winkels. Als je hem nu alvast online reserveert (via o.a. bruna.nl) ontvang je bij het boek een tijdelijke bonus t.w.v. € 35,-! Klik op de afbeelding hieronder om er alles over te lezen.
Comments

Andere blogs

17 februari 2017

Spinazie-ananas smoothie

Met deze heerlijke smoothie begin je je dag met een frisse start. Met dit recept maakt je 1 liter smoothie. Enjoy!!


13 maart 2017

In de 4e week van mijn challenge en bijna medicatievrij

Inmiddels ben ik in de 4e week van mijn challenge van de gewonnen coaching van afgelopen december, 3 maanden gratis begeleiding en coaching van Asja.


27 maart 2017

Parmezaan worteltjes

Deze super gezonde snack is ook ideaal als hapje voor de feestdagen. Wortels zijn een rijke bron van bètacaroteen die in ons lichaam in onmisbare vitamine A wordt omgezet. Vitamine A is goed voor je ogen, je huid en je immuunsysteem.