Gezondheidsvoordelen van raapstelen

Raapsteeltjes (ook wel bladmoes genoemd) zijn een echte Hollandse groente. Het zijn langwerpige heldergroene blaadjes op een knapperige steel, en het heeft wat weg van rucola of jonge spinazie. Raapstelen worden ambachtelijk gezaaid, geteeld en geoogst.

Hoge voedingswaarde en unieke samenstelling

Raapstelen hebben een hoge voedingswaarde en zitten boordevol natuurlijke ijzer en vitamine C. Deze unieke combinatie van veel ijzer en veel vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer goed kan worden opgenomen door het lichaam.

Daarnaast bevatten raapstelen een hoog gehalte aan foliumzuur, één van de vitamines waarvan Nederlanders in de natuurlijke vorm niet altijd genoeg binnenkrijgen. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Ook het gehalte aan natuurlijke calcium en magnesium is heel hoog. Calcium is onder andere belangrijk voor gezonde botten, tanden en nagels, voor de werking van het hart en een regelmatige en krachtige hartslag. Ook helpt calcium het lichaam bij de ijzerstofwisseling. Dus weer een unieke combinatie waardoor het lichaam niet alleen van veel onmisbare stoffen wordt voorzien maar waardoor de vitaminen en mineralen uit het voedingsmiddel vooral goed worden opgenomen.
Magnesium in natuurlijke vorm zoals in raapstelen, heeft ontelbaar veel voordelen voor de gezondheid. Het gaat onder andere de vermoeidheid tegen, verlicht menstruatieklachten zoals PMS en stimuleert de energieproductie en celdeling waardoor het lichaam verjongt. Ook bij huidproblemen, zoals psoriasis, eczeem en acne, is magnesium heel belangrijk.

Tot slot bevatten raapstelen ook nog eens natuurlijke vitamine A. Deze vitamine fungeert als een antioxidant in ons lichaam. Het bevordert een gezond gezichtsvermogen en kan bepaalde leeftijdsgebonden oogaandoeningen voorkomen. Het eten van vitamine A-rijk voedsel, zoals raapstelen, kan ook helpen om kanker te voorkomen en het lichaam te ontdoen van bepaalde gifstoffen.

Raapstelen bij zwangerschap

Raapstelen zijn de ideale groente bij zwangerschap. IJzer, vitamine C en foliumzuur (vitamine B11) zijn onmisbaar voor zwangere vrouwen. Foliumzuur hebben zwangere vrouwen nodig omdat het belangrijk is voor de goede ontwikkeling van het ongeboren kind.

IJzer is heel belangrijk om bloedarmoede te voorkomen. Als je bloedarmoede hebt, voel je je moe en zwak, kun je flauwvallen, ben je snel duizelig en kortademig bij inspanning, kun je hartkloppingen, hoofdpijn, zweetaanvallen, oorsuizen en een bleke huid krijgen.

Meestal wordt bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort, maar dit is niet altijd het geval. In sommige gevallen is de oorzaak een gebrek aan foliumzuur. Omdat raapstelen naast ijzer ook veel foliumzuur bevatten vang je twee vliegen in één klap.

Vitamine C helpt, zoals bovengenoemd, het ijzer goed op te nemen, maar is ook heel belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Virussen, zoals bij verkoudheid en griep, zijn heel ongunstig bij zwangerschap. Vitamine C stimuleert je immuunsysteem en biedt je bescherming tegen virussen, bacteriën en andere pathogene organismen die een gevaar kunnen vormen voor je zwangerschap.

Hoe eet je raapstelen

Raapstelen zijn sappig en knapperig. Je kunt ze het beste rauw eten, bijvoorbeeld in je salades of rauw in je stamppot verwerken. Maar gekookt, bijvoorbeeld in de soep, zijn ze ook lekker. De voedingswaarde gaat dan wel enigszins verloren.

Vergeet dus niet om deze lekkere en gezonde groente regelmatig op je menu te zetten.
Comments

Andere blogs

17 februari 2017

Spinazie-ananas smoothie

Met deze heerlijke smoothie begin je je dag met een frisse start. Met dit recept maakt je 1 liter smoothie. Enjoy!!


13 maart 2017

In de 4e week van mijn challenge en bijna medicatievrij

Inmiddels ben ik in de 4e week van mijn challenge van de gewonnen coaching van afgelopen december, 3 maanden gratis begeleiding en coaching van Asja.


27 maart 2017

Parmezaan worteltjes

Deze super gezonde snack is ook ideaal als hapje voor de feestdagen. Wortels zijn een rijke bron van bètacaroteen die in ons lichaam in onmisbare vitamine A wordt omgezet. Vitamine A is goed voor je ogen, je huid en je immuunsysteem.